27 Mart 2020

Monitörler de Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Monitörler de Tepki Süresi Nedir?
Monitörler de Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?
Monitörler de Refresh Rate (Hz) yani yenileme hızı ve Response Time (ms) yani tepki süresi nedir? Ne işe yarar? Bu konu hakkında bildiklerimizi sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

Monitör Yenileme Hızı Nedir? (Refresh Rate/hz)


Monitör yenileme hızı monitörümüzün saniye de gösterdiği kare sayısıdır yani 60 hz bir monitörde saniye de 60 kare, 144 hz bir monitör ise saniyede 144 kareyi ekran da görüntüleyebiliyor. Peki 60 - 144 ve üstü monitörler arasındaki farkı fark etmek mümkün mü tabi ki mümkün. Monitörleriniz de 30 kare sayısı altında oyunlar da görüntü ne kadar kötü bir görüntüye sahip oluyor ve bunu fark edebiliyor görebiliyorsanız 60 hz - 144 hz arasındaki görüntü kalite farkını da fark edebiliyorsunuz. Yani bilmem kaç kare üstünü yada altını söylentileri bu doğrulama ile boşa çıkmış oluyor.

Monitörler de Hz birimine bakınca karşımıza 60, 75, 144, 165, 180, 200, 240 Hz gibi değerler çıkmakta. Bu değerler küçükten büyüğe arttıkça daha akıcı görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.


Monitör Tepki Süresi Nedir? (Response Time/ms)


Milisaniyelerle belirtilen bu özellik monitörünüzün panelini oluşturan piksellerdeki renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme hızı (heartz) yükseldikçe, piksellerin buna daha hızlı cevap verip renk değiştirmesi gerekmektedir. Call of Duty, PUBG veya CSGO gibi FPS oyunların da, görüntü akıcılığı için ekran kartının özelliklerinin yanı sıra, bu görüntüyü gösterecek monitör özelliği de oldukça önemlidir. Tepki süreleri ise karşımıza 1, 2, 3, 4 ve 5ms gibi değerlerle karşımıza çıkıyor. Bu değerler ise yenileme hızının aksine büyükten küçüğe gidildikçe daha iyi yanıt veriyor.

Monitörler de Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir? konusun da bildiklerimizi sizler ile paylaşmaya çalıştık. Sormak istediğiniz sorularınızı, varsa eksik bıraktığımız noktaları bizlere yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Bu konu da ilginizi çekebilir: VGA, HDMI, DisplayPort ve DVI Port



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


- Makaleye yorum yaparsanız seviniriz. Az çok demeyelim boş geçmeyelim.

(*)Yorumlarınız onaylandıktan hemen sonra görünecektir.


altlogo