![]() |
Bilgisayara Android Kurulumu |
UYARI: Yapacağınız işlemler sonrası bilgisayarınız da olaşabilecek maddi hasarlardan ve veri kayıplarından blogumuz, yazarlarımız sorumlu tutulamaz. Sorumluluk; sizlere yani kullanıcıya aittir.
Bilgisayara Andriod işletim sistemi kurulumu yapılabilir mi? Yapılabilir ise düzgün (stabil) çalışır mı? Bu iki sorunun cevaplarına göre ilerleyelim istiyorum ve başlıyorum. Öncelikle emülatör vs. kullanılmadan direkt olarak pc harddiskine kurulum denemesi gerçekleştirilmiştir. Kurulumu üzerinde windows olan bilgisayarlara da yapabilirsiniz fakat şiddet ile önermem çünkü kurulum aşaması ve sonrasında harddiskiniz de oluşabiliecek olumsuz durumları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Android işletim sistemi bilgisayarlar da kullanılmak için yapılmış bir işletim sistemi olmadığını biliyorsunuz. Bu nedenle bu işletim sistemindeki bazı bileşenler ve donanımsal faaliyetler tamamı ile çalışmaya bilir çalışsa bile işlevini tam olarak yerine getirmeyebilir. Kullanmış olduğunuz bilgisayarınız dışın da odanızın bir köşesinde yatan bir bilgisayarınız var ise ve Android işletim sisteminin bu bilgisayara nasıl kurulacağını ve nasıl çalışacağını merak ediyor iseniz o bilgisayar üzerinde denemeler yapınız ve gözlemleyiniz.
Ben elim de bulunan sistem özellikleri çok düşük olan bir bilgisayar ile bu denemeyi gerçekleştirdim. Kuruluma başlamadan önce harddiskinizi ext4 formatına dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun için MiniTool Partition Wizard programını Google yardımı ile edinip anlatacağım adımları gerçekleştirebilirsiniz. Bu programı indirdiniz şimdi ne yapmanız gerekiyor? Flash bellek ile bu programı bilgisayarımıza boot etmemiz gerekecek bu boot olayını gerçekleştirmek için Rufus programını kullanıyoruz. Yine google yardımı ile bu programı edinebilirsiniz. Rufus ile Flash belleğimizi seçip iso dosyamızı seçtikten sonra tek yapmanız gereken şey Disk Bölüm Düzeni alanını MBR seçmek oluyor ve BAŞLAT butonuna tıklıyoruz flash belleğimize MiniTool Partition Wizard programını boot ediyorsunuz. İşlem bittikten hemen sonra flash belleğimizi kurulum yapacağımız bilgisayarımızın usb çıkışlarından birine bağlıyoruz ve bilgisayarımız kapalı ise başlatıyor kapalı değil ise yeniden başlatıyoruz. Bu aşama da parmağımızı F8 tuşuna basılı tutuyoruz. Ekranımız da üç yada dört adet seçenek beliyor parmağımızı F8 tuşundan çekiyoruz. Menü de gezinmek için yukarı ve aşağı tuşlarını kullanabilirsiniz. Bu menü de Usb belleğimizi seçip ENTER tuşuna basıyoruz ve Boot işlemi başlıyor ekranımız da Loading files yazısını ve yükleme barını göreceksiniz. Yükleme aşaması bitene kadar bekliyoruz. Yükleme işlemi bitti sonra bilgisayar yeniden başlıyor ve ekrana programımız geliyor ilk uyarı penceresin de çözünürlük ile ilgili soruya ok diyoruz ve karşımıza ikinci bir uyarı penceresi geliyor. Kurulum sihirbazı ile ilgili bir uyarı penceresi bu ok diyoruz ve artık programdayız bu aşamadaki ekrandaki hiç bir menüye tıklamıyoruz bekliyoruz. Bir kaç saniye sonrasında program logosu ekranımız da belirecek ve harddisk bölümlerimiz ya da bölümü artık ne ise ekranımız da yer alacak örnek; eski bilgisayarınız da bununan 40gb lık bir disk var ve bunun tamamını kullanmanız gerek bunlar önceden ikiye bölündü ya da tek halde siz bu program penceresin de bu alanları tek tek seçerek sol kısım da bulunan menü de yer alan "Delete Partition" seçeneğini seçerek daha sonra da sol üst kısım da bulunan "Apply" tuşuna basarak işlemi başlatıyorsunuz. Çift olan disklerimiz için iki defa bu işlemi yapıyoruz tek olan diskimiz için bu işlem tek sefer de yapılıyor. Silme işlemi sonrası tek ve ham halde olan disk bölümü için üzerine sağ tıkla "Create" ya da sol menü de "Create Partition" seçeneğini kullanarak bölüm oluşturma seçeneklerini açıyoruz. Bu pencere de "File System" kısmını "Ext4" seçiyoruz ve Ok tuşuna basıyoruz daha sonra sol üst kısım da bulunan "Apply" tuşuna basıyoruz ve işlemimiz başlıyor. İşlem bitiyor ve ok tuşuna basıyoruz ve artık disk ile ilgili işlemlerimiz sona erdi o yüzden sağ üst kısım da bulunan kapatma tuşu ile ana ekrandaki menümüze dönüyoruz. Bu menüden "Shotdown" seçeneğini seçerek bilgisayarımızı kapatıyoruz.
Şimdi kendi bilgisayarımıza geçiyoruz ve Google arama bölümüne "Android X86" yazıyoruz. İlk sıra da çıkan sayfaya giriyoruz ve istediğimiz bir Android sürümünü seçiyoruz ve bilgisayarımıza indiriyoruz. Usb belleğimizi usb portuna takıyoruz. Rufus ile Flash belleğimizi seçip iso dosyamızı seçtikten sonra tek yapmanız gereken şey Disk Bölüm Düzeni alanını MBR seçmek oluyor ve BAŞLAT butonuna tıklıyoruz flash belleğimize boot ediyorsunuz. Hazır olan flash belleğimizi alıp Android kurulumu yapacağımız bilgisayarımızın başına geçiyoruz. Usb belleğimizi usb portuna takıyoruz ve bilgisayarımızı başlatıyoruz. Açılış aşamasın da F8 tuşuna devamlı basıyoruz ve boot menümüzü açıyoruz. Yukarı aşağı tuşları yardımı ile usb belleğimiz seçiyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Karşımıza gelen kurulum menülerinden "Installation - Install Android-x86 to harddisk" seçeneğine aşağı yön tuşu yardımı ile gelip enter tuşuna basıyoruz. Ekranımız da yazılar dökülecek ve karşımıza kurulum yapacağımız diskimizi seçeceğimiz ekran geliyor. Bu kısım da daha önceden ext4 olarak biçimlendirdiğimiz alanı gömrüyor olacağız. Bu alan seçili iken sol yön tuşu yardımı ile OK butonu üzerine gelip enter tuşuna basıyoruz. Bura da karşımıza disk biçimlendirmesi için bir soru soracak bu soruya "Do not format" seçeneği üzerindeyken Ok seçip enter tuşuna basıyoruz. Ekranımıza Android arayüz kurulsun mu sorusu gelecek "Do you want to install boot loader GRUB" sol yön tuşu ile Yes seçeneğini gelip enter tuşuna basıyoruz. İkinci bir soru ekranı çıkacak karşımıza bu soru okuma ve yazma ile alakalı bir soru Yes seçeneğini seçip enter tuşuna basıyoruz ve kurulum başlıyor. Kurulum bittikten sonra karşımıza kulum başarı ile tamamlandı yazısı gelecek ve aşağısındaki seçeneklerden Rebootu seçioyoruz ve Ok menüsünü seçip enter yapıyoruz. Bilgisayarımız yeniden başlatılıyor. Açılışta karşınıza boot ekranı gelecek bura da hiçbir tuşa dokunmuyoruz ve android işletim sistemimiz başlıyor. Ekranımızın sol üstün de birkaç yazı gelip gidiyor (EK Bilgi: Bu aşama da bilgisayarınız aşırı bekleme yapıyor ise x32 yani 32bitlik Android sürümünü tercih edin.) ve karşımıza Android logosu geliyor biraz bekliyoruz ve android kurulum aşamalarına başlıyoruz. Bu aşamadan sonrası klasik Android kurulum aşamalarıdır bunları kolay bir şekilde yapabilirsiniz. O aşamalardan sonra android kurulumunu başarı ile tamamlamış oluyorsunuz.
Gördüğünüz gibi Android işletim sistemi denek bilgisayar sistemimize başarı ile yüklenebiliyor. Ben ilk başta x64 yani 64bit Android işletim sistemlerini denedim fakat açılış ekranın da sol üst tarafta yazıların döküldüğü yerde takıldım kaldım bu sorunu x32 yani 32 bit Android işletim sistemi ile aştım kurulumu başarı ile tamamladım. Peki bu işletim sistemi düzgün çalışıyor mu yani stabil mi diyecek olursanız bence değil. Benim deneme yaptığım kasa baya bir eski sistemdi ve launcher çökmesi sıkıntıları ile karşılaştım. Tabi ben Android 7 ye kadar düştüm daha altına düşsem çalışırmıydı orasını bilmiyorum. İnternet bağlantısını kablolu ile bağlayabiliyorsunuz ve ses sıkıntısı yaşamıyorsunuz. Hdmı ile deneme yapmadım ama Adroid işletim sisteminde hdmı ile ses demesi yapmakta saçmalık gibi geldi bana ve denemedim. Açılış kapanışta Android 7 ve 8 de gayet seri idi.
Kurulum öncesini kurulum aşamasını hatta kurulum sonrası gözlemlerimizi sizlerle paylaşmaya çalıştık. Sormak istediğiniz sorularınızı varsa eksik bıraktığımız noktaları bizlere yorumlar kısmından yazabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
- Makaleye yorum yaparsanız seviniriz. Az çok demeyelim boş geçmeyelim.
(*)Yorumlarınız onaylandıktan hemen sonra görünecektir.